Recept: domácí voňavá modelína

Přemýšlíte, jak zábavně a kreativně trávit čas s vašimi dětmi? Co takhle vytvořit vlastní voňavou modelínu, která nejenže pobaví, ale také podpoří rozvoj jejich smyslů, představivosti a fantazie? Vyzkoušejte recept na tuto voňavou domácí modelínu, kterou si můžete vyrobit společně s dětmi. Připravte se na hodiny zábavy a tvůrčího dobrodružství!
Recept na modelínu:
Suroviny na 1 kuličku modelíny (200g):
- 75g hladké mouky (doporučujeme pšeničnou - je dostatečně lepivá a umožňuje vytváření tvarů a struktur při zachování pevnosti modelíny)
TIP: Máme ozkoušenou mouku Babiččina volba od výrobce GoodMills Česko s.r.o.. Je to kvalitní mouka a kvalitní mlýn, a funguje nám ze všech nejlépe. - 10g vinného kamene (cream of tartar, E 336)
- 20g soli (ideální je mořská sůl)
- 10g rostlinného oleje (pokud je modelína na váš vkus příliš mastná, můžete dát méně).
- 135g vody
- 0,2g sorbanu draselného (není nutný, ale prodlužuje trvanlivost modelíny na více než 6 měsíců)
poznámka k dávkování Sorbanu.: max. 1g na 1kg modelíny podle aktuálně platné vyhlášky - Barvivo podle potřeby (potravinářské barvivo v barvě modelíny, jakou chcete)
- TIP: Přidáním potravinářského aroma dáte své modelíně jedinečnou vůni, která bude stimulovat čich Vašeho dítěte. Hraní pak bude ještě o kousek smysluplnější! ;) Použít se dá i koření!
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, vinný kámen, sůl, sorban draselný a práškové barvivo (pokud používáte gelové barvy, tak je přidejte až společně s vodou). Dobře promíchejte.
Pokud tápete kolik barviva potřebujete, pomalu ho přidejte až jako poslední ingredienci. Dejte si ale pozor ať se dobře rozpustí! Doporučujeme 1 pytlíček na 1kg modelíny, nebo podle libosti. - Přidejte olej, vodu, a případně potravinářské aroma či koření na ovonění. Dobře promíchejte, dokud se nezbavíte všech hrudek. Nelekejte se tekutosti směsi, voda se odpaří na pánvi a modelína zhoustne.
- Celou směs dejte na rozehřátou pánev a míchejte, dokud hmota neztuhne. Nechte ji celou za stálého míchání ještě prohřát, dokud nepřestane lepit (pozor, ať se nepřipálí)
- Modelína je hotová a po vychladnutí připravená k použití! Ještě ji ale dobře propracujte, než ji začnete používat. Můžete ji tvarovat, vytvářet různé modely a tvořit podle své fantazie.
Tento recept by měl vytvořit kvalitní modelínu, která je snadno formovatelná a zůstává pevná a pružná. Můžete si hrát s různými vůněmi a barvami podle vašeho výběru. Pamatujte, že modelína by neměla být konzumována, protože obsahuje suroviny v syrovém stavu. Případné ochutnání by ale nemělo být na závadu. Modelína podle tohoto receptu je netoxická. Pokud má díte alergii na lepek, doporučujeme použít bezlepkovou mouku.
Skladování:
- Po vychladnutí uchovávejte modelínu v hermeticky uzavřeném obalu (skvěle poslouží třeba tato česká dózička o velikosti 250ml nebo 1L) nebo v několika vrstvách potravinové fólie, aby se minimalizovalo vysychání.
- Skladujte modelínu v chladném a suchém prostředí, mimo přímé sluneční světlo a teplo, aby se zamezilo změnám konzistence a znehodnocení.
- Pokud si přejete prodloužit trvanlivost modelíny, můžete ji umístit do chladničky. V suché formě by měla vydržet déle, ale berte v úvahu, že může ztuhnout a může být potřeba ji před použitím nechat zahřát na pokojovou teplotu, aby se s ní znovu snadno pracovalo.
- Pokud poznáte, že modelína začíná ztrácet svou pružnost, stává se křehčí nebo vysychá, je pravděpodobně čas na její nahrazení čerstvou dávkou.
Přejeme Vám hodně zábavy s modelínou!
Vaši Fufíci
Ivana Lonská
Modelína je skvělá. Určitě doporučuji nevynechat vinný kámen, dá modelíně takovou jemnou strukturu. Také doporučuji vařit na mírném plameni a dostatečně dlouho, nespěchat:) uchováváme ji v chladu a ještě se nestalo, že by se nám zkazila
Eva
Dala jsem méně vody a byla super!! :)
Krista Krugerova
Vyzkousela jsem a je perfektni! Diky moc.